Välj en sida

Ok

Hej. Mitt namn är Jonas Arbius. Jag är ordförande i Sjuntorps IF, men skriver här helt iklädd privata kläder.
Jag vet att man inte kan gå ur en sån roll, utan har den på sig hela tiden, men just när jag skriver detta sker det helt i privat regi.
Lämna föreningen utanför mina privata åsikter i ämnet tack.

Det var jag och bara jag som så oaktsamt gjorde den annons som uppmärksammats. Kanske inte alls mycket uppmärksammad egentligen. Men det lilla räcker så klart eftersom jag känner att föreningen inte bör få det nålstick i sidan som den får.
Jag tänker här beskriva händelsen och sedan svara på en del tänkbara frågor.

Samtidigt som jag skriver detta hjälper jag de vilsna tyckarna in i rätt forum och ger dom en öppen anslagstavla att vädra sina åsikter på. Hej och välkomna att diskutera och kommentera.  🙂

Vi börjar med att förklara vad som hänt:
Tidigare i vår ville vi i Sjuntorps IF göra en flicksatsning då vi tappat flera flicklag och däribland även vårt damlag.
Det finns tjejer som spelar med oss just nu, men dom är inte alls många och vi känner att det finns underlag för att fler kan börja eller i alla fall få upp ögonen för att testa på. En liten planering i våras gjorde att vi ville starta ett samarbete med skolan och efter ett tag konstaterades att vi tyvärr missförstått varandra. Till slut kunde vi inte genomföra projektet eftersom tiden blev för knapp.
Projektet innefattade en ”egen klassboll” för sjuntorpsskolan där vi skulle kunna få tjejer att få upp ögonen för fotbollen och Sjuntorps IF.
Så kom riktiga klassbollen och efteråt fick vi kontakt med en person som hört sig för lite och kommit fram till att det finns flertalet tjejer som är sugna att spela fotboll. Eller i alla fall prova. Lite mer efterforskning gjorde att vi bestämde oss för att köra en prova-på-dag för tjejer.
Och så kom den:

flickfotboll-2

Annonsen som fick vissa att gå i taket.
Med annonsen vill vi följande (Och det framgår väl?):
– Vi vill få flickor att få upp ögonen för fotboll.
– Vi vill samla dom för att testa på. Endast flickor/tjejer och det blir just då flickfotboll. (Även s.k. tjejfotboll)
– Målgrupp på Facebook: Tänkta tjejer som vill spela så klart, men alla över 13 år (åldersgräns för Facebook), och kanske främst föräldrar = Vuxna.

Då undrar ni som inte är insatta. Vadå? Vad hände sen? Vad kan ha gått fel?
Jo, tydligen kan man inte sammankalla flickor till en träff att testa fotboll genom att kalla träffen för flickfotboll.
För er som är medlemmar i gruppen ”Vad händer i Sjuntorp?” , kan gå in där och leta upp ovanstående annons.
Man kan där läsa kommentarer som:
– ja hemskt egentligen att den ”vanliga” fotbollen är för killar.
och:
– ” jag tycker att inititivet är jättebra! jag reflekterade över begreppet i stort, vilket ju inte bara berör Sjuntorps IF utan hela fotbollsvärlden. Det var en allmän reflektion och inte menat som kritik, så ingen här behöver känna sig kränkt över det.”
Och sedan:
– ”Så vad kan jag lära mig av det här? ”Tyst min mun får du socker”. Dock tycker jag att det är viktigt att reflektera över uttryck och dess betydelse i alla möjliga sammanhang.”

Där två av dessa gick ur gruppen. Va?!? Gick ur gruppen??
För att fortsätta på en egen statussida enligt följande.
Jag låter här texterna tala för sig själva:
flickor

Jag följer nu upp med lite tänkta frågor som kanske dyker upp:

Varför ordet flickfotboll?
Ja, jag kunde såklart använt fotboll för tjejer eller liknande, men sammansatt i ett ord blir det ju tjejfotboll/flickfotboll och innebörden är den samma.
Meningen var helt enkelt att samla endast tjejer för detta träningstillfälle.

Pojkarna då?
Ja, fotboll är för alla. Att man säger flickfotboll eller damfotboll är helt enkelt för att särskilja lagen åt. Jättepraktiskt.

Varför måste pojkar och flickor spela i olika lag? Dom borde kunna spela tillsammans?
I den låga åldern kan det funka i fotbollens värld. När killarna senare växer till sig en aning hamnar dock tjejerna i bakgrunden och på efterkälken rent fysiskt. Resultatet blir ofta att tjejerna slutar eller går till annan klubb om inget tjejlag finns i närheten, där man i så fall kunnat spela mot jämlikar.

Vad är skillnaden på fotboll och flickfotboll?
Fotboll är all fotboll som finns oavsett ras, ålder eller kön mm. Det kan vara pojkfotboll, damfotboll eller som i Sjuntorps IF, blandade lag (PF08). Det kan även vara flickfotboll. Men hur vet man vad som avses? Jo, genom att till exempel skriva flickfotboll. Glasklart. t.ex F05 = Flickor födda 2005.

Varför kan man inte skriva t.ex: ”TJEJER har ni lust att testa FOTBOLL kom till sjuntorpsvallen på lördag kl 11”?
– Just för att begreppet fotboll innefattar alla och man vet då inte om det bara kommer vara tjejer där. Osäkerhet = kommer inte.

Jag avslutar här denna avdelning med ett citat och 4 kommentarer av mig:
– ”Alla kommentarer ”skäms, reflektera inte, håll tyst och var tacksam” innebär att kvinnor inte borde ha åsikter alls i fotbollsfrågor i Sjuntorp. Så det förstärker ju attityden om vilken ställning man vill att tjejer och ”tjejfotbollslaget” ska ha. Jag har också gått ur gruppen nu, äntligen! Finns det ingen grupp för folk i Sjuntorp med hyfsat sunda värderingar?”
1. Kommentarerna är inte mot att ni får tycka. Tyck gärna, diskutera gärna, men inte i den tråden kanske??? Som om man såg en annons för en bordshockeytävling och börja klanka ner på herr Kamprad i kommentarerna, för dom gör så dåliga bord på IKEA och han har fel kvinnosyn(?). Onödigt och helt fel ställe. Annonsskrivaren eller klubben har ingen annan avsikt än att få ut sitt budskap.
2. Det innebär heller inte att kvinnor inte får ha åsikter i Sjuntorp. Du tror det eftersom det är kvinnor som reagerat. Var fick du Sjuntorp ifrån? Fotboll är en världssport och flicklag finns i alla länder.
3. Gick du ur gruppen? Precis så man ska göra! *applåd*. Mognaden i det beslutet kan diskuteras.
4. Angående ”skäms-hatt”, så är det ett uttryck. Se punkt 1. Att det fick personer att lämna en facebookgrupp är ganska skrattretande.

Eftersom jag nu har den frihet jag har genom att kunna skriva lite här i min blogg och eftersom detta är enda gången hittills jag vill få ut något av all text jag skriver, tänkte jag passa på att skriva lite till i ämnet.

* * * * * * * * * * * * * *

2009 hade svenska fotbollsförbundet ett projekt som hette Flickprojektet som ville få fler flickor att spela fotboll.
Ooo. varför hette det inte ”Fotbollsprojektet med målgrupp flickor”?
Här hittar du det projektet >>>

* * * * * * * * * * * * * *

Sen tycker jag att detta eskalerat onödigt mycket och jag bidrar ju själv till det nu. Men det finns forum för de som tycker och vill diskutera.
Att hitta ”sidospår” (märka ord) att trycka på i en fotbollsinbjudan tycker jag är fel.
Starta en blogg eller mejla ditt öppna brev till mig, så kan jag hjälpa dig få ut dina åsikter i rätt kanaler. Visst är Facebook bra och bekvämt, men med öppen profil får man vara beredd på vissa motargument. Och är det bästa argumentet att gå ur Facebook, så är ju det synd.

* * * * * * * * * * * * * *

Angående projektet i skolan, ”stadsdel fri från våld”, så är det JAG som tackat ja till detta i första hand. En introduktion med styrelsen i SIF har gjorts med hjälp av Marcus Svensson och vi kommer jobba därifrån. Inget spikat men vi har för avsikt att hjälpa till. Ideellt som vanligt. Hela projektet bygger ju trots allt på att ALLA är med. Vi kommer göra vårt.

* * * * * * * * * * * * * *

Så om någon skulle känna att man vill föra denna diskussionen vidare och längre, går det utmärkt att mejla mig på jonas@arbius.se så kan vi stämma träff för vidare diskussion. På tu man hand om så önskas.
Hur menar vi? Vad skriver vi? Vart gör vi detta och hur? Kanske är allt ett missförstånd.
Oavsett tycker JAG att diskussionen om begreppet förts på fel ställe.

* * * * * * * * * * * * * *

Kom o tänka på en sak när jag läste citatet (se fetstilade texten):
”Alla kommentarer ”skäms, reflektera inte, håll tyst och var tacksam” innebär att kvinnor inte borde ha åsikter alls i fotbollsfrågor i Sjuntorp. Så det förstärker ju attityden om vilken ställning man vill att tjejer och ”tjejfotbollslaget” ska ha.

När jag säger till min 8-åring saker ibland. T.ex ”Du behöver inte ha så bråttom när du går” och han då börjar gå i slowmotion så otroligt provocerande överdrivet.
Den nivån är vi på här….
Eller när han sitter och tjatar om samma sak om och om en halv bilfärd t.ex från överby till Sjuntorp och man säger: ”Tyst nu!”.
Och han är tyst i flera timmar sen… Är det moget? Ok för en trotsig 8-åring. Men…

* * * * * * * * * * * * * *

Jag skulle vilja upprepa mig en gång också.
Jag förstår diskussionen flickfotboll kontra fotboll eller damfotboll kontra fotboll, även om jag kanske inte håller med. Men det var inte ens i närheten om vad allt handlande om. Det handlade om att samla flickor att spela fotboll utan killar denna gång. För den som varit med i någon fysisk idrott vet att det är skillnad med och utan killar

* * * * * * * * * * * * * *

Och där startade jag säkert ännu en diskussion:
Vadå upprepa dig En gång. Det är väl ingen upprepning? En gång?
Eh… Kör på och diskutera!

Saken klar!

Share This